Warsztaty
W ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014 - 2020 podejmowane są działania towarzyszące:
-
Niefinansowane (obowiązkowe, realizowane przez OPL), takie jak:
- włączenie osób doświadczających deprywacji materialnej w funkcjonowanie społeczności lokalnych, np.: zajęcia aktywizujące i wspólne inicjatywy na rzecz społeczności lokalnej, zmierzające do wyjścia z ubóstwa,
- grupy wsparcia dla różnych kategorii osób w trudnej sytuacji (np. osoby starsze, matki z dziećmi, osoby samotne),
- pomoc towarzyszącą niezbędną do zaspokajania podstawowych potrzeb życiowych – osób korzystających z pomocy żywnościowej (z wyłączeniem pomocy rzeczowej),
- pomoc w utrzymaniu higieny osobistej osobom bezdomnym,
- wsparcie psychologiczne/terapeutyczne osób zagrożonych wykluczeniem społecznym.
- Finansowane (obowiązkowe, realizowane przez Bank Żywności w Krakowie na rzecz podopiecznych OPL, przy współpracy z OPL i OPS):
- warsztaty kulinarne (wspólne przygotowywanie posiłków prostych, pożywnych i zdrowych, z wykorzystaniem żywności z POPŻ oraz produktów sezonowych i lokalnych),
- warsztaty edukacji ekonomicznej (nauka tworzenia, realizacji i kontroli realizacji budżetu domowego, ekonomicznego prowadzenia gospodarstwa domowego, z uwzględnieniem wszystkich finansowych i rzeczowych dochodów rodziny, w tym darów żywnościowych),
- warsztaty żywieniowe (zasady zdrowego odżywiania, potrzeby żywieniowe, żywienie w różnych chorobach).
Działania opisane w pkt. 2 będą realizowane przez Bank Żywności w siedzibie organizacji biorącej udział w Podprogramie lub w miejscu wyznaczonym przez organizację na rzecz podopiecznych, którzy zostali zakwalifikowani do otrzymania pomocy żywnościowej, w pobliżu ich miejsca zamieszkania.
Do udziału w działaniach towarzyszących ma prawo każda osoba, która otrzymała skierowanie z OPS do odbioru wsparcia żywnościowego w ramach POPŻ.
O WARSZTATACH
- Warsztaty kulinarne
Uczestnicy warsztatów będą przygotowywać posiłki (proste, zdrowe i pożywne) z produktów dostępnych w paczce POPŻ, jak również produktów łatwo dostępnych (sezonowych, lokalnych), które następnie będą konsumować. Podczas zajęć przekazywane będą uczestnikom informacje dotyczące zasad prawidłowego odżywiania się i wartości odżywczych przygotowywanych przez nich potraw.
Każdy warsztat, nawet osoby potrafiące gotować, wzbogaca o nowe umiejętności i wrażenia smakowe, ponadto pozwala na wymianę doświadczeń i wspólne spędzenie czasu odrywając uczestników od codziennych problemów.
W ramach działań kulinarnych proponujemy rożne formy: np. gotowanie tematyczne, dietetyczne, rodzinne itp.
- Warsztat edukacji ekonomicznej
Działania ukierunkowane na na poszerzenie kompetencji uczestników warsztatów w zakresie umiejętnego gospodarowania budżetem domowym i finansami. Warsztaty cechuje aktywne uczestnictwo obecnych osób w zajęciach i ćwiczeniach zarówno grupowych jak i indywidualnych, które mają na celu nabycie umiejętności: planowania, wydawania, oszczędzania, dokonywania właściwych wyborów dotyczących np. robienia codziennych zakupów, wyboru ofert kredytowych czy poznawania praw konsumenckich.
- Warsztaty żywieniowe
Podczas warsztatów uczestnicy poznają podstawowe zasady zdrowego odżywiania się. Poprzez analizowanie i ocenianie niezdrowych jadłospisów uczą się dokonywania zdrowych wyborów, tworząc prawidłowe jadłospisy uwzględniające potrzeby żywieniowe dzieci, młodzieży, dorosłych i osób starszych.
Istnieje możliwość zorganizowania warsztatów zorientowanych na żywienie w przypadku rożnych chorób np. cukrzycy, nadciśnienia, po uprzednim zgłoszeniu prowadzącemu zajęcia bądź koordynatorowi.
W ramach warsztatów uczestnicy otrzymują materiały szkoleniowe, przepisy, poradniki.
Każdy pojedynczy warsztat trwa od 2 do 3 godzin zegarowych i obejmuje go limit osobowy tj. warsztaty kulinarne - 15 osób, ekonomiczne i żywieniowe - 25 osób.
Warsztaty odbywają się w REMIZIE OSP W RZEZAWIE.
AKTUALNOŚCI:
Wspołne, zdrowe, gotowanie w Gminie Rzezawa
Po raz kolejny w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 w dniu 7 listopada 2018 roku w Remizie OSP w Rzezawie odbyły się warsztaty...
czytaj dalej na temat: Wspołne, zdrowe, gotowanie w Gminie RzezawaWarsztaty Wielkanocne
Warsztaty kulinarne i żywieniowe za każdym razem dają możliwość spotkań i integracji lokalnej społeczności. Są miejscem, w którym można porozmawiać na różne tematy (niekoniecznie kulinarne), wymieniać doświadczenia i nauczyć się czegoś nowego. Pomagają w byciu bardziej kreatywnym, a tym samym pomagają lepiej wykorzystywać posiadane w domach artykuły spożywcze.
czytaj dalej na temat: Warsztaty WielkanocneZapisy na warsztaty Kulinarne i żywieniowe
W ramach działań towarzyszących Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020. Podprogram 2017, Gminny Ośrodek Pomocy w Rzezawie prowadzi zapisy na warsztaty kulinarne i żywieniowe dla osób uczestniczących w programie. Warsztaty odbędą się 23 marca 2018 roku o godzinie 9.00 w sali Remizy OSP w Rzezawie.
Zapisy można dokonywać osobiście w siedzibie Ośrodka, jak też telefonicznie pod nr tel. 146858555.
czytaj dalej na temat: Zapisy na warsztaty Kulinarne i żywienioweWarsztaty grudzień 2017
W ramach działań towarzyszących Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 Gminny Ośrodek Pomocy w Rzezawie we współpracy z Bankiem żywności w Krakowie 14 grudnia 2017 roku po raz kolejny zorganizował warsztaty kulinarne i żywieniowe pod hasłem: „ Mocni Kulinarnie” połączone ze Spotkaniem Wigilijnym dla osób samotnych i starszych z terenu gminy Rzezawa.
czytaj dalej na temat: Warsztaty grudzień 2017Warsztaty listopad 2017
W dniu 14 listopada 2017 roku w ramach działań towarzyszących, Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020, realizowanego przez Bank Żywności w Krakowie we współpracy z Gminnym Ośrodkiem Pomocy Społecznej w Rzezawie, odbyły się warsztaty kulinarne i żywieniowe pod...
czytaj dalej na temat: Warsztaty listopad 2017