Wspołne, zdrowe, gotowanie w Gminie Rzezawa
Wspólne, zdrowe gotowanie
w Gminie Rzezawa
Po raz kolejny w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 w dniu 7 listopada 2018 roku w Remizie OSP w Rzezawie odbyły się warsztaty kulinarne i żywieniowe. Były to pierwsze działania towarzyszące w Podprogramie 2018.
Organizatorem warsztatów jest Bank Żywności w Krakowie, który współpracuje z trenerami edukacji ekonomicznej, dietetykami i kucharzami, a którego partnerem od kilku lat jest Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Rzezawie.
Warsztaty mają charakter teoretyczny i praktyczny. Dostarczają informacji dotyczących zasad zdrowego odżywiania się, układania zdrowych i smacznych jadłospisów, obalają mity na temat tego, co uznawane jest za zdrowe i niezdrowe.
W oparciu o teorię wszyscy uczestnicy warsztatów przygotowują proste, smaczne i zdrowe potrawy, które później wspólnie konsumują.
Każdy warsztat trwa od 2-3 godzin zegarowych, jest bezpłatny i przeznaczony dla odbiorców żywności.
Ponadto uczestnicy warsztatów mogą skorzystać z indywidualnych porad prowadzonych przez wykwalifikowanych dietetyków np. w przypadku diety osób chorych na cukrzycę, otyłość i inne.
Dzięki takiej formule warsztaty są działaniami wpływającymi na animację lokalnej społeczności, zacieśnianie więzi
i wymianę wiedzy, spostrzeżeń, doświadczeń i poglądów.
W listopadowych warsztatach uczestniczyło 17 osób z różnych grup wiekowych, a ich uczestnicy mieli możliwość przygotowania nowych, ciekawych potraw takich jak: risotto z dyni, zupę dyniową, kopytka z kaszy, sałatkę warzywną. Oczywiście nie zapomniano o deserze. Tym razem przygotowano pyszne muffinki z konfiturą.
Wszystkim obecnym na warsztatach serdecznie dziękujemy i już dziś zapraszamy na kolejne, które zaplanowano na grudzień.