Podsumowanie PO PŻ 2019
W sierpniu bieżącego roku zakończono realizację Podprogramu 2019 w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020, który Gmina Rzezawa – Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Rzezawie realizuje we współpracy z Bankiem Żywności w Krakowie.
Podczas realizacji Podprogramu 2019 zakwalifikowane osoby mogły otrzymać pomoc
w formie paczek żywnościowych wydawanych począwszy od stycznia 2019 roku do sierpnia 2020 roku.
W paczce żywnościowej znalazły się produkty wykorzystywane na co dzień w każdym gospodarstwie domowym. Były to miedzy innymi: groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki ćwikłowe, makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, powidła śliwkowe, ryż biały, kasza gryczana, mleko UHT, ser żółty podpuszczkowy, filety z makreli, szynka drobiowa, pasztet wieprzowy, sok jabłkowy, olej rzepakowy, herbatniki maślane, cukier i gołąbki w sosie.
Z pomocy żywnościowej w trakcie trwania Podprogramu 2019 skorzystało 556 osób
z 197 rodzin.
Łącznie wydano ponad 42 tony żywności podzielone na 2674 paczki żywnościowe.
W ramach działań towarzyszących Podprogramu 2019 osoby korzystające z pomocy mogły uczestniczyć w warsztatach kulinarnych i żywieniowych organizowanych przez Bank Żywności w Krakowie.
Trakcie programu przeprowadzono 3 warsztaty podzielonych na 2 spotkania (1 zdalne), w których łącznie uczestniczyły 74 osoby zakwalifikowane do programu.
Trwa kwalifikowanie osób do Programu Operacyjnego w Podprogramie 2020
Osoby uczestniczące w dotychczasowych podprogramach na nowo muszą składać wnioski. Informacje na temat Programu Operacyjnego na bieżąco są aktualizowane na stronie GOPS www.gops.rzezawa.pl