Wielkanocne warsztaty kulinarne i żywieniowe
Po raz kolejny w ramach działań towarzyszących Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020. Podprogramu 2018 w dniu 12 marca 2019 roku odbyły się warsztaty kulinarne i żywieniowe pod hasłem „tanio, zdrowo, smacznie”, zorganizowane przez Bank Żywności w Krakowie we współpracy z Gminnym Ośrodkiem Pomocy Społecznej w Rzezawie.
Tym razem zmagania z przygotowanymi specjalnie na Wielkanoc przepisami, odbyły się w świetlicy Wiejskiej w Buczkowie. W każdym z warsztatów uczestniczyło po 14 osób zakwalifikowanych do programu, które z okazji nadchodzących świąt przegotowywały potrawy według nowatorskich przepisów, opracowanych przez prowadzącą warsztaty.
Po odbyciu się warsztatów żywieniowych przystąpiono do realizacji oczekiwanych warsztatów kulinarnych, podczas których każdy uczestnik mógł spróbować swoich sił w kuchni
Przygotowane potrawy zachwycały paletą barw i smaków. Przygotowano m.in. faszerowany ogórek, słońce szpinakowe, nadziewane muszle, koreczki ogórkowe, kulki serowe i kruche ciasteczka, które wspólnie degustowano.
Warsztaty kulinarne i żywieniowe za każdym razem dają możliwość spotkań i integracji lokalnej społeczności. Są one miejscem, w którym można porozmawiać na różne tematy, wymienić się doświadczeniami i nauczyć się czegoś nowego. Zajęcia warsztatowe pomagają w byciu bardziej kreatywnym, a tym samym pomagają lepiej wykorzystywać posiadane w domach artykuły spożywcze.
Na zakończenie spotkania wszyscy uczestnicy otrzymali książeczki z przepisami dań przygotowywanych podczas wszystkich warsztatów i poradniki żywieniowe.
Serdecznie dziękujemy wszystkim prowadzącym warsztaty w całym Podprogramie 2018 za doskonałą organizację i miłą atmosferę, a uczestnikom warsztatów za swój wkład, zaangażowanie i poświęcony czas.