Warsztaty Wielkanocne
W dniu 23 marca 2018 roku po raz kolejny w ramach działań towarzyszących Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020. Podprogram 2017 odbyły się warsztaty kulinarne i żywieniowe zorganizowane przez Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Rzezawie i Bank Żywności w Krakowie.
W warsztatach uczestniczyło 18 osób zakwalifikowanych do programu, które z okazji nadchodzących świąt przegotowywały potrawy według nowatorskich i tradycyjnych przepisów opracowanych przez prowadzące warsztaty Panie.
Przygotowane potrawy zachwycały paletą barw i smaków. Przygotowano m.in. faszerowane jaja – czerwone, faszerowane jaja - zielone, sałatkę z makreli, buraków i jabłka, naleśnikowe przekąski, forszmak postny, kremową zupę z kukurydzy według przepisu z 1896 roku, kremową brukselkę. Jak zawsze pojawił się słodki akcent w postaci ciasta „Leśny mech” i niezrównanej „Strucli parzonej makiem”, która podbiła podniebienia wszystkich uczestników spotkania.
Warsztaty kulinarne i żywieniowe za każdym razem dają możliwość spotkań i integracji lokalnej społeczności. Są miejscem, w którym można porozmawiać na różne tematy (niekoniecznie kulinarne), wymieniać doświadczenia i nauczyć się czegoś nowego. Pomagają w byciu bardziej kreatywnym, a tym samym pomagają lepiej wykorzystywać posiadane w domach artykuły spożywcze.
Wszyscy uczestnicy na zakończenie edycji warsztatów w Podprogramie 2017 otrzymali prezenty ufundowane przez Wójta Gminy Rzezawa – Mariusza Paleja i Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Rzezawie. Dodatkowym prezentem były otrzymane od Banku Żywności praktyczne torby na zakupy.
Serdecznie dziękujemy prowadzącym warsztaty za doskonałą organizację i miłą atmosferę oraz wszystkim uczestniczącym w warsztatach za swój wkład, zaangażowanie
i poświęcony czas.